Σελίδες

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Τσίπρας: Η κυβέρνηση εκτελεί συμβόλαιο θανάτου για τη χώρα

Τσίπρας: Η κυβέρνηση εκτελεί συμβόλαιο θανάτου για τη χώρα

Τσίπρας: Η κυβέρνηση εκτελεί συμβόλαιο θανάτου για τη χώρα
Νέα επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε  ο Προέδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Νεολαίας του ΣΥΝ, στο άλσος Γουδή. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εκτελεί «συμβόλαιο θανάτου» για τη χώρα και επανέλαβε το αίτημα του για πρόωρες εκλογές, ανοίγοντας παράθυρο για συνεργασία με άλλα κόμματα, ακόμα και με στελέχη που αποχώρησαν από το ΠΑΣΟΚ. Επίσης παρουσίασε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για έξοδο της χώρας από την κρίση.
“Η κυβέρνηση Παπανδρέου εδώ και δύο χρόνια με απίστευτο επαγγελματισμό και κυνισμό εκτελεί ένα προσυμφωνημένο συμβόλαιο θανάτου της ελληνικής κοινωνίας”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία στο Γουδή και πρόσθεσε ότι “καμία κυβέρνηση δε θα μπορούσε να πει ενσυνείδητα τόσα πολλά ψέματα και μετά να κυβερνά κόντρα στη κοινή λογική και σα να μη συμβαίνει τίποτα να διακηρύσσει ότι θα εξαντλήσει τη τετραετία, παρά το γεγονός ότι σε όλες τις δημοσκοπήσεις μετά βίας συσπειρώνει το 15% του εκλογικού σώματος”.
Επαναφέροντας το αίτημα του για εκλογές είπε ότι “προφανώς ο κ. Παπανδρέου μιλά για εκλογές το 2013, γιατί τότε φαίνεται θα λήγει το συμβόλαιο που υπέγραψε ερήμην του ελληνικού λαού, για τη παράδοση της χώρας μας στα ντόπια και ξένα συμφέροντα”.
Όσον αφορά στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για έξοδο από την κρίση ο Αλ.Τσίπρας είπε ότι πρόκειται για “την μοναδική διέξοδο που υπάρχει αυτή τη στιγμή για να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και ανοίξουμε ξανά την κοινωνική προοπτική”.
Συγκεκριμένα προτείνει: οριστική απαλλαγή από το Μνημόνιο, επιθετική αναδιαπραγμάτευση του χρέους, άμεση κοινωνικοποίηση του τραπεζικού τομέα, εναλλακτική στρατηγική για την ανάπτυξη αφού γίνουν τα τρία πρώτα, και τέλος προοδευτική αναδιανομή του πλούτου, διασφάλιση των δημόσιων αγαθών και διεύρυνση του κοινωνικού κράτους.
Στη συνέχεια μίλησε για την δημιουργία ενός Μετώπου “από τα αριστερά της αριστεράς ως τον κόσμο και τα στελέχη που αποχωρούν από το ΠΑΣΟΚ”, και το οποίο “θα μπορούσε σήμερα να συσπειρώσει το λαό μας και να οργανώσει τους αγώνες, να δώσει ελπίδα και προοπτική, κυρίως να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια μεγάλη ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών”.
Αυτή η πρόταση, όπως είπε, έχει συγκεκριμένους παραλήπτες, το ΚΚΕ, στους Οικολόγους, στη Δημοκρατική Αριστερά, στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στο Άρμα Πολιτών και στους βουλευτές που αποχώρησαν από το ΠΑΣΟΚ καταψηφίζοντας το μνημόνιο.

Οι 100.000 απολύσεις και το πρωτοφανές πλεόνασμα ανοησίας


Οι 100.000 απολύσεις και το πρωτοφανές πλεόνασμα ανοησίας
02-10-2011 - 20:33:40


Εκατό χιλιάδες απολύσεις από το Δημόσιο, εδώ και τώρα, ζητούν επιτακτικά τις τελευταίες μέρες, η τρόικα, η κυβέρνηση, ο Βενιζέλος, ο Πάγκαλος, ο Λοβέρδος και τα παπαγαλάκια τους, που ξεστομίζουν το… μακρύ τους και το κοντό τους από τα δελτία των οκτώ. Ας δεχτούμε, λοιπόν, ότι ο Βενιζέλος επιστρέφει από τις ΗΠΑ έχοντας στις αποσκευές του ένα νέο πακέτο σωτηρίας (χρεοκοπίας είναι το σωστό) για τη χώρα, το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπει την άμεση απόλυση 100.000 υπαλλήλων από το Δημόσιο. Και ας πάρουμε χαρτί και μολύβι για να υπολογίσουμε, έτσι απλά, μπακάλικα, ποιο και πόσο θα είναι το οικονομικό όφελος για τον κρατικό κορβανά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Eκδιώκονται, λοιπόν, 100.000 υπάλληλοι, «ρετιρέ» κατά τον κ. Ρόβλια, «κοπρίτες» κατά τον κ. Πάγκαλο, που στοιχίζει έκαστος στο ταμείο 50.000 ευρώ το χρόνο. Οι μικρόνοες θα κάνουν τον πολλαπλασιασμό, 100.000 υπάλληλοι επί 50.000 ευρώ και θα καταλήξουν στο αβίαστο συμπέρασμα ότι από αύριο το Δημόσιο θα γλιτώνει 5 δισ. ευρώ το χρόνο. Δεν είναι όμως έτσι, σε καμία περίπτωση.
 
Γιατί αυτοί οι 100.000 υπάλληλοι καταβάλλουν σε άμεσους φόρους περί τα 2 δισ. ευρώ το χρόνο. Αρα, μπορεί από το δημόσιο κορβανά να μη βγουν 5 δισ., αλλά δεν θα μπουν και άλλα δύο. «Κέρδος» μέχρι στιγμής, λοιπόν, 3 δισ. ευρώ.
 
Οι υπάλληλοι αυτοί όμως έχουν και καταβολές στα Ταμεία, οι οποίες με ένα γρήγορο υπολογισμό ξεπερνούν τα 500 εκατ. το χρόνο. Φαντάζεστε τι θα γίνει αν από το ήδη παραπαίον ασφαλιστικό σύστημα λείψουν αυτά τα 500 εκατ. και τα Ταμεία αναγκαστούν να δανειστούν από τις αγορές αυτό το ποσό, τι τόκους θα πληρώσουν; Χωρίς όμως να υπολογίσουμε τις παράπλευρες απώλειες των τόκων, το «κέρδος» έχει ήδη περιοριστεί στα 2,5 δισ. ευρώ.
 
Αν οι 100.000 αυτοί δημόσιοι υπάλληλοι που θα απολυθούν και, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα δεδομένα, μείνουν στην ανεργία για πολύ μεγάλο διάστημα, περιορίσουν τις μετακινήσεις τους με το αυτοκίνητο στο μισό (από 15.000 χιλιόμετρα που κάνει ο μέσος Ελληνας το χρόνο στα 7.500 χλμ.) και μόνο ένας στους 10 καταθέσει στο τέλος του χρόνου τις πινακίδες του αυτοκινήτου του, οι απώλειες εσόδων για το κράτος (βενζίνη, τέλη) θα ξεπεράσουν, με τους πιο αισιόδοξους υπολογισμούς, τα 150 εκατ. ευρώ. Το «κέρδος» περιορίζεται λοιπόν στα 2,35 δισ. ευρώ.
 
Τα 2,35 δισ. ευρώ που έχουν απομείνει, οι υπάλληλοι τα διοχετεύουν στην αγορά για τα προς το ζην και το κράτος εισπράττει 23% ΦΠΑ, ο οποίος στη συγκεκριμένη περίπτωση αναλογεί σε 540 εκατ. ευρώ. Από τα 2,35 δισ. ευρώ αν αφαιρέσουμε τα 540 εκατ., το «κέρδος» συρρικνώνεται στα 1,8 δισ. ευρώ.
 
Αν υπολογίσουμε και ότι από αυτά τα 2,35 δισ. ένα σημαντικό κομμάτι δεν έχει πάει κατ’ ευθείαν στην κατανάλωση, αλλά σε δαπάνες όπως φροντιστήρια, γιατροί κ.λπ., έχουν αποτελέσει δηλαδή εισόδημα που φορολογείται με συντελεστή πολύ μεγαλύτερο από το 23% που είναι ο ΦΠΑ, το «κέρδος» για τον κρατικό κορβανά μετά βίας περιορίζεται κοντά στο 1,7 δισ. ευρώ.
 
Ο Βενιζέλος και τα σαΐνια του, όμως, δεν υπολόγισαν πως αν αυτό το 1,7 δισ. λείψει από την αγορά, το ντόμινο των λουκέτων και των απολύσεων που θα προκληθεί στον ιδιωτικό τομέα θα προκαλέσει νέες απώλειες εσόδων για το κράτος και αύξηση εξόδων σε ταμεία ανεργίας και λοιπά, ώστε το «κέρδος» του 1,7 δισ. ευρώ όχι μόνο θα εξανεμιστεί, αλλά το κράτος θα βάλει και από την τσέπη του.
 
Και βέβαια, οι παραπάνω υπολογισμοί έγιναν με το δεδομένο Πάγκαλου, ότι δηλαδή αυτοί οι 100.000 δημόσιοι υπάλληλοι δεν παράγουν απολύτως τίποτα και χωρίς να συνυπολογίσουμε ότι θα πάρουν τις αποζημιώσεις τους, που έτσι κι αλλιώς δικαιούνται και ότι θα μπουν βέβαια και στο ταμείο ανεργίας. Οπως επίσης, χωρίς να λάβουμε υπ’ όψιν το κόστος για τα δημόσια ταμεία και το τραπεζικό σύστημα, όταν οι απολυμένοι σταματήσουν να εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους, όπως τα δάνεια και οι λογαριασμοί.
 
Γι’ αυτό σας λέω. Ο Βενιζέλος, ο Πάγκαλος, ο Λοβέρδος και τα παπαγαλάκια τους λένε ανοησίες. 100.000 απολύσεις, κέρδος μηδέν. Αντίθετα, βαθύτερη ύφεση, περισσότεροι άνεργοι, περισσότερη φτώχεια και ανέχεια.
 
Γιατί το κάνουν; Γιατί ίσως έτσι πιστεύουν πως θα δημιουργήσουν πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, με μικρότερες αντιστάσεις. Κι όταν αύριο ολοκληρώσουν το ξεπούλημα της χώρας, οι πολυεθνικές που θα την αγοράσουν θα μπορούν να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους πληρώνοντας «κινέζικα» μεροκάματα.
 
Οι επιλογές δύο. Ή θα καούν άμεσα αυτά τα σχέδια και οι πολιτικές ή καήκαμε. Ολοι μαζί.
 
Πηγή: Ελευθεροτυπία

Παπουτσής: Σύντομα η κατασκευή του φράχτη στον Εβρο

Παπουτσής: Σύντομα η κατασκευή του φράχτη στον Εβρο

Οπως είπε, στις 4 Οκτωβρίου λήγει η προθεσμία υποβολής προσφορών από τις εταιρείες που θέλουν να είναι ανάδοχοι του έργου...


Την εκτίμηση οτι θα ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή φράχτη στον Εβρο, εξέφρασε ο υπουργός προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, δεδομένου ότι στις 4 Οκτωβρίου λήγει η προθεσμία υποβολής προσφορών από τις εταιρείες που θέλουν να είναι ανάδοχοι του έργου.

Ο κ. Παπουτσής βρέθηκε στην Κομοτηνή για την τελετή ορκωμοσίας των 608 αποφοίτων της Σχολής αστυφυλάκων Κομοτηνής. Ο υπουργός εξήρε το επίπεδο εκπαίδευσης και τους εκπαιδευτές τους, υπογραμμίζοντας ότι εκ των ακρογωνιαίων λίθων της λειτουργίας της ΕΛ.ΑΣ. είναι η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ασφάλεια των πολιτών και η κοινωνική συνοχή.

Σε ερώτηση για τα προβλήματα στελέχωσης που παρατηρούνται σε υπηρεσίες της περιφέρειας, ο κ. Παπουτσής είπε ότι, αυτά υπάρχουν σε όλη την επικράτεια και τα κυριότερα εντοπίζονται στην πρωτεύουσα , ωστόσο όμως το υπουργείο θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για να καλύψει κάθε έλλειψη σε επίπεδο υποδομών στην περιφέρεια.

Κινδυνεύουν με κατάσχεση 50.000 κατοικίες

Κινδυνεύουν με κατάσχεση 50.000 κατοικίες

Κινδυνεύουν με κατάσχεση 50.000 κατοικίεςΔιευρύνουν τη δράση τους οι επιτροπές αγώνα «Δεν πληρώνω». Πρόσφατα απέτρεψαν έναν πλειστηριασμό ακινήτου οφειλέτη στο Ειρηνοδικείο Αθηνών. Καλούν μάλιστα οποιονδήποτε αντιμετωπίζει αντίστοιχη διαδικασία να ενημερώνει έγκαιρα τις επιτροπές για τον τόπο και το χρόνο διεξαγωγής πλειστηριασμών, προκειμένου να παρέμβουν και να τον εμποδίσουν.
Παρ’ όλο που οι πλειστηριασμοί της κύριας ή μοναδικής κατοικίας έχουν ανασταλεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου (νόμος 3869/2010), εντούτοις, ενώσεις καταναλωτών και πολιτών υποστηρίζουν ότι εάν δεν αλλάξει κάτι, ώς το τέλος του χρόνου, θα χαθούν χιλιάδες περιουσίες.
Περισσότερα από 50 χιλιάδες ακίνητα βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό την απειλή πλειστηριασμού και τα μισά απ’ αυτά αφορούν πρώτη κατοικία. Μπορεί να μην έχουν βγει ακόμη στο σφυρί, λόγω της αναστολής, αλλά για τα ακίνητα αυτά έχουν ήδη εκδοθεί διαταγές πληρωμής και έχουν συνταχθεί οι κατασχετήριες εκθέσεις. Μάλιστα, η Εθνική Ομοσπονδία Ενώσεων Προστασίας Πολιτών Καταναλωτών Δανειοληπτών μιλάει «για τσουνάμι εκδόσεως διαταγών πληρωμής και κατασχετήριων εκθέσεων τους τελευταίους 18 μήνες».
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βαγγ. Κρητικός εξηγεί πως «αυτή τη στιγμή επιτρέπεται στις τράπεζες να προχωρούν μέχρι το προτελευταίο βήμα της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης, που είναι η κατάσχεση και απλώς δεν εκτελούν την τελευταία πράξη του δράματος, που είναι ο πλειστηριασμός της κινητής ή ακίνητης περιουσίας που έχουν κατασχέσει».
Ο κ. Κρητικός αναφέρει ότι η αύξηση των διαταγών πληρωμής στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών είναι ιλιγγιώδης: «Στο συγκεκριμένο δικαστήριο, εκδικάζονται αιτήσεις διαταγών πληρωμής άνω των 12 χιλιάδων ευρώ. Σε σχέση με το 2008, το 2011 οι εκδόσεις διαταγών πληρωμής αναμένεται να αυξηθούν κατά 600%. Το 2008 είχαν εκδοθεί για ολόκληρο το έτος περίπου 5.000 διαταγές πληρωμής, ενώ μόνο για το πρώτο 6μηνο του τρέχοντος έτους εκδόθηκαν περίπου 25.000. Το αντίστοιχο ποσοστό για το Ειρηνοδικείο Αθηνών προσεγγίζει το 220%».
Προσθέτει επίσης ότι η άνοδος είναι εξίσου εκρηκτική και σε άλλες πόλεις: «Στο Πρωτοδικείο και το Ειρηνοδικείο Πειραιώς η αύξηση προσεγγίζει το 100%, ενώ στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης η αντίστοιχη αύξηση φτάνει ξεπερνάει το 200%. Ακόμη και στις θεωρητικά πλούσιες τουριστικά περιοχές όπως είναι τα νησιά της Ρόδου, της Κω, της Κρήτης και συγκεκριμένα στο νομό Ηρακλείου τα ποσοστά των αντίστοιχων αυξήσεων φτάνουν στο 150%».
Μπροστά στην ασφυκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και με δεδομένη τη γενικότερη αφαίμαξη που δέχονται τα εισοδήματα των πολιτών, η καταναλωτική οργάνωση ΕΚΠΟΙΖΩ, με επιστολή που απέστειλε στους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Δικαιοσύνης, ζητάει να επεκταθεί για 3 έτη η αναστολή των πλειστηριασμών. Παράλληλα υποστηρίζει ότι πρέπει να τροποποιηθεί ο Ν. 3869/2010, ούτως ώστε να αναστέλλονται τα καταδιωκτικά μέτρα αυτοδίκαια από την κατάθεση της αίτησης στο Ειρηνοδικείο.
Η γενική διευθύντρια της ΕΚΠΟΙΖΩ Παναγιώτα Καλαποθαράκου εξηγεί ότι οι παραπάνω ρυθμίσεις κρίνονται αναγκαίες: «Δυστυχώς, οι τράπεζες δεν ανταποκρίνονται στα αιτήματα των οφειλετών. Η ΕΚΠΟΙΖΩ (Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας) έχει αποστείλει μέχρι σήμερα 14.000 αιτήματα εξωδικαστικού συμβιβασμού προς τράπεζες, για 3.600 μεμονωμένους οφειλέτες-μέλη της και δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής κανένας εξωδικαστικός συμβιβασμός. Αντιθέτως, κοινοποιούνται προγράμματα πλειστηριασμών για το 2012, οπότε και λήγει η αναστολή».
Μάλιστα τα σημεία των καιρών φέρνουν στη διακευκαμένη ζώνη της χρεοκοπίας κι άλλους πολίτες, οι οποίοι δεν είχαν πέσει στην παγίδα του υπερδανεισμού. Οπως εξηγεί ο δικηγόρος και μέλος των επιτροπών αγώνα «Δεν Πληρώνω», Γιάννης Γιαντζουράκης, «πρόκειται για ένα φαινόμενο των τελευταίων έξι μηνών. Αναδεικνύεται ένα νέο προφίλ δανειοληπτών που ήταν συντηρητικοί και δεν ενέδιδαν στα διάφορα άλλα προϊόντα των τραπεζών (π.χ. διακοποδάνεια ή άλλα καταναλωτικά προϊόντα) και οι οποίοι μέχρι σήμερα εξυπηρετούσαν με συνέπεια τις δανειακές τους υποχρεώσεις. Ωστόσο τελευταία και αυτοί αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Γεγονός που οφείλεται είτε στις συνεχείς συρρικνώσεις που υφίστανται οι έλληνες πολίτες στα εισοδήματά τους, όπως είναι οι μειώσεις μισθών, είτε γιατί έμειναν άνεργοι».
Την ίδια στιγμή, αυξάνονται ραγδαία οι αιτήσεις των υπερχρεωμένων νοικοκυριών προς τα ειρηνοδικεία όλης της χώρας, για δικαστική ρύθμιση των χρεών τους, μετά τις σχετικές ευνοϊκές αποφάσεις που ήδη έχουν εκδοθεί.
Από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή αναφέρεται ότι οι αιτήσεις που κατατέθηκαν μέχρι τον Ιούνιο ξεπερνούν τις επτά χιλιάδες σε όλη τη χώρα, ενώ μέχρι σήμερα πρέπει να έχουν ξεπεράσει τις δέκα χιλιάδες.
Εναντι πολύ χαμηλού αντιτίμου, ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά έχει αναλάβει τη νομική κάλυψη 400 πολιτών που δήλωσαν αδυναμία να αντεπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις: «Εχουμε συνάψει με το Συνήγορο του Καταναλωτή μία σύμβαση που επιδοτείται από το ΕΣΠΑ, ούτως ώστε να κάνουμε αιτήσεις προς τις τράπεζες και τα ειρηνοδικεία, εκμεταλλευόμενοι το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Εκατόν πενήντα νέοι δικηγόροι, έναντι ενός μικρού τιμήματος (80 ευρώ) προωθούν τις υποθέσεις αυτές», εξηγεί ο πρόεδρος του ΔΣΠ Στέλιος Μανουσάκης.
Παράλληλα, το επόμενο διάστημα αναμένεται να ενταθούν και οι συστηματικές πρωτοβουλίες παρεμπόδισης των πλειστηριασμών

ΣΥΝΑΥΛΙΑ 15 ΟΚΤΩΜΒΡΙΟΥ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ